Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Νέα δημοσκόπηση: Πόση είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, τι κάνει το Κίνημα Αλλαγής

 
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του «Ραδιοφώνου 24/7» καταγράφεται προβάδισμα 5,3% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ .
Η μεγάλη απογοήτευση αυτή της δημοσκόπησης είναι Κίνημα Αλλαγής, το οποίο υποχωρεί κατά 1,2 εκατοστιαίες μονάδες, που σημαίνει ότι ο αρχικός ενθουσιασμός από το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς δεν μεταφράστηκε σε σταθερή επιρροή στο εκλογικό σώμα.
Η σύμπραξη τελικά με το «Ποτάμι»  όχι μόνο δεν λειτούργησε πολλαπλασιαστικά, αλλά μάλλον ούτε προσθετικά.
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 22,3% (παρουσιάζοντας μικρή κάμψη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας που το ποσοστό της ήταν 22,6%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 17%, όπως και στην προηγούμενη μέτρηση.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,6% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,3% και το ΚΚΕ με 5%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστά που δεν τους εξασφαλίζουν είσοδο στη βουλή. Η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει 2,7%, οι ΑΝΕΛ 2% και η Ένωση Κεντρώων 1,8%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,4%, ενώ το 3,2% δηλώνει ότι θα ψηφίσει λευκό. Το 12,2% απαντά ότι θα απέχει, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 16,5%.

Πρόθεση ψήφου στα έγκυρα

Στην πρόθεση ψήφου μόνο στα έγκυρα ψηφοδέλτια η διαφορά ανεβαίνει στο 6,4% και τα κόμματα παίρνουν τα εξής ποσοστά:
ΣΥΡΙΖΑ                         20%
ΝΔ                               26,4%
Χρυσή Αυγή                  7,4%
Κίνημα Αλλαγής            7,8%
ΚΚΕ                              5,9%
ΑΝ.ΕΛ                           2,4%
Ενωση Κεντρώων           2,1%
Λαϊκή Ενότητα                3,2%
Και όπως φαίνεται με την αναγωγή στα έγκυρα, η Λαϊκή Ενότητα καταφέρνει και περνά το όριο του 3% και μπαίνει στη Βουλή.

Συσπειρώσεις των κομμάτων

Τη μεγαλύτερη συσπείρωση με ποσοστό 95% την εμφανίζει το ΚΚΕ και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή  με 88%. Αναλυτικά οι συσπειρώσεις έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ                            54%
ΝΔ                                   82%
Χρυσή Αυγή                      88%
ΠΑΣΟΚ                             77%
ΚΚΕ                                  95%
ΑΝ.ΕΛ                               45%
Ενωση Κεντρώων               62%
Οπως φαίνεται από την προσεκτική εξέταση των  συσπειρώσεων οι δυνατότητες της Νέας Δημοκρατίας να αυξήσει τα ποσοστά της είναι πολύ μικρές και μπορεί   να τα καταφέρει μόνοπ αν καταφέρει να κερδίσει ψηφοφόρους από τα άλλα κόμματα.
Για το  ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνατότητες είναι μεγαλύτερες, αφού η συσπείρωση είναι μόλις 54%. Αρκεί βεβαίως να καταφέρει να επαναπατρίσει όσους έφυγαν προς άλλα κόμματα και να δελεάσει να πάνε στην κάλπη οι αναποφάσιστοι και όσοι δηλώνουν αποχή.
Πολύ χαμηλή είναι η συσπείρωση των ΑΝ.ΕΛ, πράγμα που σημαίνει ότι με μία μικρή σχετικά αύξηση της συσπείρωσης το κόμμα του Πάνου Καμμένου μπορεί να ξεπεράσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλη.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 70% θεωρεί ότι από τους χειρισμούς στο Σκοπιανό τις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα έχει βγει χαμένη και μόνο το 9% θεωρεί ότι έχει βγει κερδισμένη.
Τέλος, το 63% θεωρεί ότι είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, ενώ το 21% εκτιμά ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει η κατάσταση όπως έχει σήμερα.
Ενώ στο ερώτημα ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τις ανάγκες του δικού σας νοικοκυριού, το 30% απαντά ο Αλέξης Τσίπρας, το 24% ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το 19% κανένας και το 27% δεν ξέρει/δεν απαντά.
Επίσης, το 52% πιστεύει ότι δεν θα γίνουν εκλογές εντός του 2018, ενώ το 30% πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το 52% πιστεύει ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές το 2018, ενώ το 35% πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν.

Πηγή : http://eretikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου